Sos sałatkowy do mizerii Prymat charakteryzuje się intensywnym aromatem koperku oraz innych ziół. Staranny dobór przypraw sprawia, że sos doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw, a w szczególności ogórków. Tak przygotowana mizeria stanowi idealny dodatek obiadowy do mięs i ryb.
Aby cieszyć się doskonałym smakiem mizerii, wystarczy pokroić świeże ogórki i połączyć je z sosem sałatkowy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Sos sałatkowy do mizerii można wymieszać również z wodą i oliwą, a następnie dodać do ulubionej kompozycji sałatkowej ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów, oliwek czy papryki.
Mizeria,, czyli surówka ze świeżych ogórków od zawsze była potrawą smaczną i łatwą w przyrządzeniu. Podawało się ją i wciąż podaje najczęściej latem – w sezonie ogórkowym, kiedy to ogórki są najtańsze i łatwo dostępne. Jej niesamowita popularność w Polsce trwa od stuleci, głównie dlatego, że do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Aksamitny smak świeżych, letnich ogórków w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem przywodzi na myśl najlepsze domowe obiady, których staje się znakomitym uzupełnieniem.
O sałatkach i sosach sałatkowych Prymat
Sałatki to jedno z ulubionych dań. Szczególnie latem, kiedy upały dokuczają, apetyt jest nieco mniejszy i szukamy potraw lekkich i apetycznych zarazem. Wówczas sałatki są doskonałym wyborem. Ich popularność to z jednej strony wynik zainteresowania jakością i kalorycznością jedzenia, z drugiej zaś zmieniają się nasze kulinarne i kulturowe przyzwyczajenia. Coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa, a sałatki stają się ważnym dodatkiem do obiadu. Sałatki powinny być przede wszystkim smaczne, ale też różnorodnie, atrakcyjne i zdrowe. Jednak dla wielu osób przyprawianie świeżych warzyw może stanowić problem. Już nie wystarcza nam tylko sól i pieprz, chcemy, aby nasze sałatki miały ciekawy smak, który podkreśli walory świeżych warzyw.
Prymat w swojej ofercie proponuje sosy w siedmiu najpopularniejszych smakach takich jak: polski koperkowo-ziołowy, włoski z bazylią i oregano, grecki ziołowo-czosnkowy, cezar czosnkowy, francuski vinaigrette, węgierski paprykowo-ziołowy.
Wszystkie sosy sałatkowe dostępne są w nowej szacie graficznej, która informuje o możliwości przygotowania każdego sosu na dwa sposoby. Warto dodać, że Prymat jako jedyny proponuje tak wygodne i praktyczne rozwiązanie – jeden sos sałatkowy można przygotować na dwa sposoby – z olejem albo z jogurtem.