Cząber to zioło o oryginalnym smaku i aromacie, które doskonale uzupełnia bogatą już ofertę przypraw marki Prymat.
Aromat Cząbru Prymat jest niezwykle intensywny, a smak wyrazisty, dzięki czemu jest doskonałym uzupełnieniem potraw o łagodnym smaku.
Cząber doskonale podkreśla smak jaj, a więc idealnie komponuje się z omletem czy jajecznicą. Także potrawy mięsne z dodatkiem cząbru, szczególnie na bazie wieprzowiny, smakują lepiej.
Cząber świetnie pasuje także do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej oraz rozmaitych zapiekanek. Szczególnie dobrze łączy się z warzywami strączkowymi, które mają neutralny smak. Potrawy takie jak fasolka po bretońsku czy dania na bazie cieciorki i soczewicy z dodatkiem cząbru będą smakować wyśmienicie.
Cząber wzbogaca smak klasycznych polskich zup takich jak: krupnik, fasolowa, grochówka lub kapuśniak. Warto go zastosować do mięsnych sosów własnych, jak i grzybów.
Cząber, podobnie jak większość ziół, najlepiej dodawać do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania lub duszenia.
Warto wiedzieć, że cząber jest podstawowym składnikiem popularniej bułgarskiej mieszanki przypraw – czubricy.
Waga: 10 g