Żywiczny i wyrazisty aromat oraz przyjemny, lekko gorzkawy smak rozmarynu sprawiają, że to doskonałe zioło do aromatyzowania potraw. Nadaje przyrządzanym daniom wyjątkowego, wykwintnego, niemal odświętnego charakteru. Niegdyś używane głównie przez zawodowych kucharzy, dziś z pozwodzeniem wykorzystywane jest przez amatorów doskonałych potraw przyrządzanych w domowej kuchni.
Rozmaryn dzięki swym wyjątkowym kulinarnym walorom jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb, ryżu, domowych wędlin, zup oraz sałatek. Doskonale wydobywa charakter dań kuchni polskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Dzięki swojemu mocnemu zapachowi idealnie nadaje się do aromatyzowania oliwy z oliwek i marynowania mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną i dziczyzną, a także coraz popularniejszą w Polsce baraniną. Można doprawić nim pieczone ziemniaki i pizzę oraz użyć do wypieku pieczywa takiego jak: ciabatta czy focaccia, a dodany do tradycyjnej zupy jarzynowej nada jej atrakcyjnego smaku i apetycznego aromatu.
Rozmaryn jest bardzo przydatny w sezonie grillowym, kiedy oprócz mięs, możemy marynować w nim warzywa: pomidory, bakłażana, cukinię czy paprykę. Doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem - z tym duetem możemy przygotować bazę do sosów mięsnych inspirowanych kuchnią francuską lub ugotować w nim np. świeże gruszki.
Czy wiesz, że...
Rozmaryn pochodzi ze słonecznych obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawia się go w wielu zakątkach świata.
Najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich.