Właśnie zakończyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych z Robertem Sową „Przygotowanie do kariery” organizowanych przez markę Prymat GastroLine. Odwiedziliśmy 12 szkół gastronomicznych, w warsztatach wzięło udział 600 uczniów.
Podczas każdego z 12 spotkań wyłaniany był laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy", który swoje możliwości zaprezentuje 28 marca podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa. Konkurs otwiera furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.
Pomysłodawcą i organizatorem warsztatów kulinarnych skierowanych do pokolenia przyszłych zawodowych kucharzy jest marka Prymat GastroLine. To doskonała okazja, aby pomóc młodym ludziom w ukierunkowaniu kariery w coraz bardziej prestiżowym zawodzie kucharza.
Podczas spotkań młodzi adepci sztuki kulinarnej nauczyli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw. Wiedzą na ten temat dzielił się z uczniami Robert Sowa, jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, znany restaurator oraz osobowość medialna.
W tegorocznej edycji uczniowie uczyli się, jak przyrządzać potrawy z kuchni samego mistrza kulinarnego – np. zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami, pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami czy deser – kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami. Wszystkie dania powstały przy użyciu przypraw marki Prymat GastroLine oraz produktów marki Smak.
Oprócz walorów edukacyjnych oraz szansy na dalszy rozwój ścieżki zawodowej warsztaty to dla uczniów okazja do otrzymania firmowych gadżetów, np. fartuszków, a dla najlepszych – także atrakcyjnych upominków. Natomiast szkoła otrzymuje pomoc w postaci merytorycznych tablic edukacyjnych oraz przypraw.